Az alábbi videóban lépésről lépésre vezetlek végig az édesburgonya palántázásának menetén egészen a betakarításig. Segítségemmel hamar meglátod majd mennyire egyszerű a kiskerti édesburgonya termesztés!
Tarts velem, vágj bele, hogy az ősz érkeztével Te is betakaríthasd munkád gyümölcsét, így részesülve az otthon termesztett édesburgonya páratlan élményében.
A palántákat május közepén kezdjük kiszállítani rendelési sorrendben, elültetni őket leghamarabb a fagyosszentek elvonulása után szabad (kb. május 20-tól)!
A palántázás lépései
• Talajlazítás
Elvégezheted ásóval, szántással vagy rotációs kapával is. A rotációs kapát azért ajánlom jobban a szántásnál, mert nem dolgozza meg annyira a talajt, és csak épp olyan mélyen, amennyire kell. Ha meglehetősen kötött, agyagos a föld, javaslom a talajlazítást kétszer elvégezni.
• A bakhátak kialakítása
A bakhátakat párhuzamosan, egymás mellé alakítsd ki. Szélességük 40 cm, magasságuk kb 15 cm legyen úgy, hogy a felső középvonalukra ültetett palántasorok sortávolsága 100 cm legyen.
• Palánták elültetése
A palánták tápkockákról lefutott, tekeredett gyökereit nyugodtan tépd le. A növény hamar újra fogja fejleszteni őket, és jobban is teremnek a frissen növesztett gyökerek. Ha fóliatakarás segítségével termesztesz (mindenképpen ajánlom), egy kb 4 cm széles, hegyesre faragott ültetőfát készítve egyetlen szúrással nyithatsz rést a fólián, és alakíthatod ki az ültetőlyukakat is a palántáknak, melyek tőtávolsága 30 cm legyen. Kiültetéskor a palántákat határozott mozdulattal nyomd le, így kialakul a kapcsolat a talaj és a gyökerek közt, végül ültetésük végeztével alaposan locsold meg őket.
• Vegetációs időszak
Nyáron már nincs más dolgod, mint figyelni, öntözni és gyommentesen tartani az édesburgonyát.
• Betakarítás
A betakarítás kb. 100 nappal a palántázás után végezhető. Óvatosan kell bánni a gumókkal, mert héjuk vékony, könnyen lehorzsolódik.
Mint láthatod, az édesburgonya otthoni termesztése nem igényel túl nagy tapasztalatot, de természetesen több tényezőt is figyelemmel kell kísérnünk a vegetációs időszak alatt. Ilyen tényezők az időjárás (elsősorban a hőmérséklet), a kártevők és betegségek, esetleges tápanyaghiány-tünetek.
Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is.