Leírás
Csombor (Satureja hortensis) – A kert és a konyha kedvelt fűszernövénye
A csombor, más néven borsikafű, egy egynyári fűszernövény, amely nemcsak kerti ágyásokban, hanem cserépben vagy balkonládában is könnyen nevelhető. Intenzív, borsos, kissé mentás íze miatt a magyar konyha alapvető fűszernövénye.
Jellemzői
-
Növekedés:
A növény alacsony termetű, kb. 30-40 cm magas, sűrűn elágazó szárú. Finom, keskeny levelei zöld színűek, és apró, halványlila vagy fehér virágokat hoz nyár végén. -
Tenyészidő:
Egynyári növény, amely gyorsan fejlődik és júniustól szeptemberig folyamatosan szüretelhető. -
Illata és íze:
A levelek intenzív aromát hordoznak, amely friss vagy szárított formában is jól érvényesül. Különösen jól illik babos, káposztás ételekhez, húsételekhez és pácokhoz.
Igényei és gondozása
- Fényigény:
A csombor napfényt kedvel, meleg, világos helyen érzi magát a legjobban. - Talaj:
Jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajt igényel. - Vízigény:
Közepesen szárazságtűrő, rendszeres, de mértékletes öntözést igényel.
Felhasználása
- Fűszerként:
Kiválóan alkalmas hüvelyesek (például bab és lencse), savanyú káposzta, valamint sültek és kolbászfélék ízesítésére. Az ételekhez való hozzáadása enyhíti a puffadást okozó hatásokat. - Gyógyhatás:
Fertőtlenítő, emésztést segítő és görcsoldó tulajdonságokkal is bír.
Érdekesség:
A csombor régóta ismert és kedvelt fűszernövény, melyet a rómaiak már az ókorban is használtak. A neve a magyar gasztronómia klasszikusaiban is gyakran előfordul, például a híres erdélyi ételek elkészítésénél.
A csombor könnyen termeszthető és sokoldalúan használható növény, amely minden fűszerkert értékes tagja.
Paraméterek
Kiszállítás | késői |